El govern reclamarà la nul·litat del judici al president Companys


El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va avançar ahir que el govern exigirà la nul·litat del judici que va condemnar a mort l'expresident de la Generalitat Lluís Companys a mitjan octubre. Després d'oficialitzar-ho com a acord de govern, l'executiu instarà el fiscal general de l'Estat a reclamar la revisió del judici al Tribunal Suprem amb l'objectiu que s'anul·li la sentència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Saura va recordar que aquesta és «una demanda històrica» per fer justícia a l'únic president elegit democràticament a Europa que ha estat afusellat. Saura també va anunciar que el dia 13 s'entregarà a la néta de l'expresident Maria Lluïsa Gally, a Mèxic, on viu, el document de reparació i reconeixement de la figura de Companys emès pel govern espanyol en aplicació de la llei de la memòria històrica.

És amb aquest document a la mà, de fet, que l'executiu pretén reclamar la nul·litat del judici. El ministeri fiscal pot promoure el recurs «sempre que tingui coneixement d'algun cas en el qual procedeixi i que al seu judici, hi hagi fonament». L'òrgan competent per prendre en consideració la nul·litat és el Suprem.

Font: El Punt