El Marroc podria condemnar a mort set independentistes del Sàhara Occidental

Set independentistes del Sàhara Occidental, entre els quals dos líders d'associacions de defensa dels drets humans, podrien ser condemnats a mort per un tribunal militar del Marroc. Els set simpatitzants del Front Polisari van arribar a Casablanca després d'una visita als camps de refugiats sahrauís que hi ha a Algèria, i se'ls va detenir acusats de 'col·laborar amb l'enemic' i 'atemptar contra la seguretat de l'Estat'. Després d'una setmana de maltractaments a les presons marroquines, els detinguts podrien ser condemnats a morir, la pena que el Codi Penal marroquí preveu per l'alta traïció. L'eurodiputat d'ICV-EUiA Raül Romeva ha denunciat els fets al Parlament Europeu, on ha assenyalat el Govern espanyol com el principal responsable de la situació. Cal recordar que l'Estat va abandonar el Sàhara Occidental el 1975, i des de llavors el Marroc controla el territori, reprimint els moviment sahrauís i negant qualsevol possibilitat de celebrar el referèndum d'autodeterminació recomanat per l'ONU.

Les set detencions han estat denunciades per organitzacions internacionals pels drets humans, i d'acabar amb l'execució dels independentistes seria la primera pena de mort aplicada al Marroc d'ençà 1989.

La detenció dels partidaris de la independència del Sàhara ha estat aplaudida per la premsa oficial marroquina, que els ha titllat de 'renegats' i de 'traïdors', mentre que la premsa independent del país continua perseguida i cada vegada ha d'editar-se amb més dificultats. Aquesta darrera setmana s'ha decretat el tancament del setmanari Le Journal, per qüestionar unes informacions belgues segons les quals el Front Polisari tenia relació amb el terrorisme.