Serveis Socials rep un 34% més de peticions d'ajuts econòmics en els últims sis mesos

El tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz (ICV-EUiA), va avisar ahir que veu risc de confrontació entre col.lectius per l'augment de la probresa arran de la crisi. El responsable dels serveis socials va informar que en els darrers sis mesos les peticions d'ajudes econòmiques d'urgència s'han incrementat un 34%. Olóriz va assenyalar que "els recursos socials no pugen com sí que puja la situació de crisi" i va afegir que "entre les bones voluntats polítiques i els recursos destinats hi ha un abisme".
Olóriz va voler fer un balanç de la situació actual arran de la crisi econòmica. El regidor va explicar que les ajudes d'urgència en habitatge s'han incrementat un 24,24%, mentre que les peticions de recursos econòmics han augmentat un 31,25% i les ajudes econòmiques per qüestions laborals han pujat un 60,50%.
El responsable de Serveis Socials va remarcar que la incorporació de mercat de treball dels immigrants ha estat molt important per al creixement econòmic dels darrers quatre anys, especialment en feines que altres autòctons no farien. En aquest sentit, Olóriz va insistir que la immigració "és una peça clau en el creixement econòmic i també ho serà en la futura recuperació econòmica". Per aquest motiu, considera que "de vegades unes gotes de xenofòbia i de racisme implícit poden crear situacions complicades i explosives" i poden donar "la percepció que els immigrants tenen uns recursos als quals els autòctons no tenen accés", va dir Olóriz.

Es manté l'arrelament
Olóriz va informar que "la regularització no està baixant. he signat aquesta setmana dos informes per retorn, pero fins ara no n'havia signat cap". El regidor va explicar que s'han produït "284 reagrupaments familiars en el 2008", una proporció similar a la d'altres anys "quan haurien de ser menys" perquè ja han passat tres anys del nou procés previst pel govern central. Els expedients d'arrelament -motiu pel qual s'obté la residència- ha crescut un 186% durant aquest any.
L'increment de les situacions de dificultats es donen tant en col·lectius autoctons com en immigrants. l'exemple més clar que va posar Olóriz és el centre d'acolliment de La Sopa. Fins l'estiu la propoció d'immigrants en el centre era del 70%, mentre que en l'actualitat s'ha reduït fins un 55%. Aquesta circumstància coincideix amb un servei que està per sobre dels seus límits. "Malgrat que semblava que no podiem crèixer més i estem en un 10% més", va assenyalar. Segons el regidor, aquest desembre s'està atenent a 89 persones, desl quals 13 estan en els pisos assistits.
Olóriz va explicar que el principal servei que s'està ressentint es el menjador on s'estan servint a 70 persones en tres àpats mentre el servei és per 48 persones. L'Ajuntament subministra a més 50 entrepans diaris.
El consistori ha hagut de dotar el Consorci de La Sopa amb 40.000 euros suplementaris per aquesta any, però que sorgiran del pressupost de l'any vinent. Aquest diners han de servir per paliar les dificultats amb les que s'estan trobant els serveis socials. El tinent d'alcalde de Polítiques Socials va assenyalar que "està augmentant la temporalitat dels serveis i si abans en dos o tres mesos es podia ser-hi fora de la Sopa, ara aquest temps es prorroga i ho tenen molt més difícil". Amb els 40.000 euros, s'està estudiant fer un doble torn per atendre peticions.TRES GRUPS DE POBRESA.
Olòriz diferencia tres col·lectius que estan patint en primera persona la recessió. El primer fa referència a persones amb una exclusió permanent i amb treballs esporàdics que ara «es veuen abocats a l'extrema pobresa o indigència». Un segon grup seria la pobresa laboriosa, en la qual l'augment de les hipoteques estaria ofegant aquestes persones. El tercer té en compte gent que perd la feina, en especial les famílies monoparentals.

RISC DE CONFRONTACIÓ.
L'equip de govern tem que l'escassetat de recursos generada per l'augment exponencial de la demanda afavoreixi la confrontació de col·lectius, especialment, entre immigrats i autòctons. «Es poden generar situacions complicades amb el risc que algun estereotip fals s'acabi fent real davant aquesta crisi», admet Olòriz.

PRESSUPOSTOS ANTIQUATS.
L'àrea de Serveis Socials entén que la situació actual requereix més aportació pressupostària per part de totes les administracions. «Mai uns pressupostos havien quedat tan antiquats com ara», afirmava ahir Olòriz en veure les dades d'increment d'ajudes. No en va, l'Ajuntament ja ha decidit invertir 40.000 euros extraordinaris perquè el centre d'acollida La Sopa pugui fer front a la situació excepcional a què ha de fer front. Aquest desembre, el centre ha augmentat un 10% el nombre de places, malgrat que està ple des de fa mesos. Llits plegables i solucions provisionals han permès atendre fins a 89 persones, malgrat disposar només de 48 places al centre i 13 més en pisos. Serveis Socials garanteix que existeix «un enorme abisme» entre el recursos i les necessitats reals.

S'ALLARGA LA PRECARIETAT.
Una de les conseqüències que estan comprovant a La Sopa és que l'estada dels resident s'allarga. Les dificultats per poder trobar una sortida laboral amb l'actual situació econòmica està comportant que els usuaris d'aquest servei es vegin obligats de restar-hi més temps per sortir-se'n.

TAULA PER LA CRISI.
Els Serveis Socials consideren adient la creació d'una taula que disposi de la participació d'institucions i entitats socials. Olòriz certifica que la preocupació municipal també l'ha detectat en entitats com Creu Roja o Càritas, que també es veuen desbordats per la demanda creixent.
El responsable de l'àrea de Serveis Socials convida a tothom a fer una reflexió i segons el seu parer: «estem massa sols a la lluita», explica, i reconeix el gran esforç que fa la ciutat per atendre aquestes situacions de pobresa, però fa un clam a l'ajut s'hauria de rebre a través d'altres institucions.


Font: Diari de Girona i El Punt