Girona s’adhereix, a proposta del grup municipal d’ICV-EUiA, a La Xarxa d’Alcaldes per la Pau


A proposta del grup municipal d’ICV-EUiA, el ple municipal, del dimarts 18 de desembre, va aprovar per unanimitat l’adhesió de la ciutat de Girona a la Xarxa d’Alcaldes per la Pau amb la finalitat de sumar el compromís de la ciutat, a la voluntat de treballar internacionalment per a despertar la consciencia sobre l’abolició de l’armament nuclear a l’horitzó del 2020
La regidora de cooperació Núria Terés, va ser l’encarregada de defensar la moció explicant i defensant els objectius de la Xarxa d’alcaldes per la pau.

Qui son La Xarxa d’alcaldes per la Pau?
Des de fa ja 3 anys, un grup de persones, van tenir coneixement de l'existència de la Xarxa d'Alcaldes per la Pau (Mayors for peace)
Des de llavors, es dediquen a difondre els objectius i les activitats de la Xarxa d'Alcaldes per la Pau, i intenten sumar-hi municipis. L'objectiu primer que es marquen és que un nombre suficientment representatiu d'ajuntaments catalans formin part de la Xarxa, és així com entenen el suport als alcaldes d'Hiroshima i Nagasaki, que els municipis catalans diguin prou a les armes nuclears i en demanin la seva abolició.


Què és la Xarxa d'Alcaldes per la Pau?
A l’agost de 1945, una bomba atòmica va reduir a runa a l’instant les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, destruint milers de vides. Avui, seixanta anys més tard, milers de persones sofreixen encara els devastadors efectes de la radiació i un incommensurable dolor emocional. Per evitar la repetició d’una tragèdia com aquesta, les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki no han deixat de parlar al món sobre la crueltat inhumana de les armes nuclears i han fet crides continuades perquè s’aboleixin les armes nuclears.

El 24 de juny de 1982, en la 2a Sessió Especial sobre Desarmament que es va desenvolupar a la seu de Nacions Unides a Nova York, l’alcalde d’Hiroshima en aquells moments, Takeshi Araki, va proposar un programa per promoure la solidaritat entre ciutats per a l’abolició de les armes nuclears.

Aquesta proposta va posar a disposició de les ciutats una manera de sobrepassar les fronteres dels estats i treballar conjuntament per a un món sense armes nuclears. Els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki han demanat a tots els alcaldes del món que recolzin aquest programa.

Mayors for Peace el formen ciutats de tot el món que han expressat formalment el seu suport al programa que l’alcalde Araki va anunciar el 1982. A data d’avui (abril de 2008) són 2.195 ciutats de 128 països i regions.

Al març de 1990, la Conferència d’alcaldes membres d’aquesta iniciativa està registrada a Nacions Unides i el 1991 se li va atorgar un estatus consultiu especial al Consell Econòmic i Social de l’ONU.