Joan Olòriz : “Girona és la segona ciutat de Catalunya en promoció de la salut”


Aquest dilluns es va presentar l’informe d’actuació de l’Equip Municipal de Promoció de la Salut (EMPSA)del curs 2007-2008.

El Tinent d'Alcalde de Polítiques Socials i Cooperació Joan Olóriz va fer la presentació i la responsable d’EMPSA Lídia Vidal l’exposició de l’informe.

L’objectiu de l’equip municipal de promoció de la salut és promocionar estils de vida saludables en la població de Girona, realitzant un conjunt d’activitats en relació a temes que influeixen en la salut mitjançant metodologies actives, participatives i d’interès per al públic al que ens adrecem.

Les actuacions es divideixen per franges d’edat:

De 0 a 12 mesos (amb pares i mares) els objectius son facilitar estratègies i eines per millorar l’establiment de vincles afectius i les habilitats parentals i socials, promoure eines per millorar la comunicació i facilitar estratègies alternatives per millorar les relacions i les maneres d’expressar-se

De 3 a 12 anys les activitats es dirigeixen a contribuir a millorar la salut integral dels nens i nenes de la ciutat, mitjançant la formació per a l’adopció d’hàbits saludables per a ells mateixos i per a la població adult que en te la responsabilitat. Aquestes activitats van des de prevenció drogodependències a prevenció violència de genera, passant per higiene bucodental entre altres actuacions.

De 12 a 18 anys (amb docents i famílies) es una franja on és vol donar eines formatives i habilitats socials als joves en aspectes relacionats amb la seva salut i les conductes de risc, per tal de disminuir els hàbits nocius. Els temes de les activitats son: Prevenció del consum de drogues, de violència de genera, de les conductes de risc, dels trastorns alimentaris i dels accidents de transit, així com l’educació per un consum responsable.

De 25 a 65 anys els objectius son sensibilitzar i motivar per augmentar la formació en l’adquisició d’hàbits saludables, per tal de millorar la qualitat de vida. En aquesta franja s’ha col·laborat amb altres entitats i associacions, com l’escola d’adults, ACAS, xarxa de centres cívics, entre d’altres.

Amb la població de més de 65 anys s’ha volgut promoure la seva salut per afavorir i mantenir la seva autonomia, donant-los eines formatives i habilitats socials que contribueixin a disminuir els hàbits nocius i a adoptar uns hàbits saludables.

Fora d’aquestes activitats per franges d’edat també s’ha desenvolupat:

La Taula d’Educació per a La Salut, formada per professionals de l’EMPSA, la Secretaria General de la Joventut, Creu Roja Joventut i l’Associació Comunitària AntiSida de Girona, des d’on s’han portat a terme diferents activitats de sensibilització en relació a la salut dels joves (Fires de Sant Narcis, Dia contra la SIDA, Festa major de la UdG i conductor alternatiu) i promoció de la salut per col·lectius en situació de risc i treball comunitari