Girona s´apunta a reduir un 20% el CO2 i apujar l´eficiència i les energies renovables un 20%



L'Ajuntament de Girona s'acaba d'inscriure al pacte europeu entre alcaldies que assumeix el compromís de la Unió Europea de reduir les emissions de CO2 a Girona en més del vint per cent per a l'any 2020 mitjançant la creació de plans d'acció en favor d'energies renovables i l'execució dels plans d'acció en favor de les fonts d'energies renovables i l'execució dels plans d'acció energètics als equipaments i serveis municipals i el Pla de Mobilitat Urbana, que encara s'està redactant.
L'any 2020 és l'horitzó que s'ha fixat en l'àmbit mediambiental la Unió Europea més enllà del protocol de Kyoto, que caduca l'any 2012. Aquest pacte d'alcalde al qual s'ha subscrit Girona també té multitud d'Ajuntaments catalans i d'arreu d'Europa que aposten per "com a mínim" reduir el CO2 un vint per cent com a resultat d'un augment del vint per cent de l'eficiència energètica i una quota del vint per cent fer font d'energies renovables.
Girona ja està apostant per les fonts d'energia renovables en diferents equipaments municipals i en la flota de vehicles. També en la reducció de la llum dels semàfors o el canvi dels fanals per uns altres que només apunten a terra, sempre seguint les línes marcades pel Pla Energètic. Pel que fa al Pla de Mobilitat, fa molts mesos que s'està redactant i disposa d'estudis per detectar on hi ha excés de contaminació pel pas de vehicles (un punt negre és la cruïlla entre la Rutlla i la Creu), o on es genera excés sorolls o de lluminositat.
El pacte entre alcaldes recorda que el Comitè de les Regions de la Unió Europea subtralla la necessitat de sumar les forces locals i regionals "ja que la governança multinivell és un instrument eficient per potenciar l'eficàcia de les mesures que s'han de prendre contra el canvi climàtic".
Entre els compromisos adquirits en aquest pacte d'alcaldes hi ha el de fer un inventari de les emissions que pugui servir com a línia de referència, fer un pla d'acció per a l'energia sostenible (que Girona ja ha aprovat), mobilitzar la societat civil i organitzar jornades dedicades a l'energia, entre d'altres.
Entre les accions a les quals els ajuntaments donen suport hi ha la decisió de la Comissió Europea d'implementar i finançar amb el seu pressupost o una estructura de suport tècnic i promocional, que la Comissió d'assumir la coordinació de la Conferència d'Alcaldes/esses per una Europa amb energies Sostenibles de la UE, la intenció de la Comissió de facilitar i l'intercanvi d'experiències entre unitats territorials.
Els integrants sol·liciten, al mateix temps, que s'estableixin programes de cooperació i estructures de suport coherents, que les administracions nacionals considerin el pacte d'alcaldes una prioritat i que la Comissió negociï amb els agents financers per establir facilitats de finançament.
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Pardo, afirma que Girona destinarà uns dos milions d'euros del fons que l'Estat donarà a les administracions locals, per incidir en les energies renovables. Al seu parer, en època de crisi, invertir en aquest aspecte és garantir-se un futur amb menys despeses.
Diari de Girona | TAPI CARRERAS