Aniversari de la Declaració dels Drets Humans

Ara fa seixanta anys del 10 desembre de 1948. Aquell dia l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, i des d'aleshores es considera aquesta data com el Dia Internacional dels Drets Humans. Certament va ser un pas important com a civilització, va representar el reconeixement de l’existència d’uns drets inalienables a tot esser humà independentment de la seva condició nacional, de sexe, de diversitat funcional, de creença o de situació econòmica.
Aquesta declaració va suposar la plasmació d'un esforç de comprensió comú entre els representants dels països i de voluntat per tal de superar i eradicar qualsevol conducta atemptatòria contra la dignitat i igualtat de tots els essers humans. Es volia aconseguir un sistema d’igualtats que obligués a tots els estats del món i que repercutís en les condicions de vida de totes les persones de la terra: des de l’abolició de l’esclavatge, fins a la supressió total de la pena de mort, practicada encara per una munió d’estats, entre d'altres alguns considerats models democràtics.
Fruit d’aquest esperit, la declaració ha donat peu a més de 60 instruments internacionals de desenvolupament de la declaració, dins dels quals cal destacar les següents 7 convencions internacionals:
• Eliminació de la discriminació racial 1965
• Dels drets econòmics, socials i culturals 1966
• Dels drets polítics i civils 1966
• D’eliminació de la discriminació de la Dona 1979
• Contra la tortura 1984
• De drets dels infants 1989
• Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat 2006 .

Tanmateix, ens trobem amb importants deficiències. És evident que els drets humans no es respecten ni a tota arreu, ni amb el rigor que es mereixen. Fins i tot en el sí de les democràcies més avançades massa sovint ens trobem amb vulneracions dels drets recollits a la Declaració. Per tal d'assegurar la seva observança es tan imprescindible l’existència d'administracions decidides i responsables com de societat civil organitzada i disposada a la seva vigilància.
Les administracions locals, en tant que les més pròximes a la ciutadania, han de tenir una sensibilitat més gran en la defensa i la promoció dels drets humans. Així han nascut iniciatives com la creació de la Xarxa de Pobles i Ciutats pels Drets Humans. És precisament aquest el sentit de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, autèntica traducció del sentit de la Carta Universal a l’àmbit local.