La frontissa de Santa Eugènia sense el vial de les Hortes


Des del grup municipal d’ICV-EUiA veiem amb satisfacció l’acord a que ha arribat la Junta de Govern Local, en sessió del dia 4 de desembre de 2008, on s’ha aprovat el projecte d'urbanització de la frontissa de Santa Eugènia, fase 1, tram entre el carrer Costabona i l'avinguda Santa Eugènia ja que el projecte tal i com ha estat concebut descarta el vial de les Hortes que preveu el Pla General .

Tothom va coincidir en un moment determinat en la necessitat d’arranjament de la Frontissa de Santa Eugènia, però des de la coalició veiem amb preocupació el que es podia colar per la porta del darrera, el famós vial de les Hortes de Santa Eugènia de Ter. Una via ràpida que neix a la carretera de Sant Gregori per connectar la sortida de l'autopista amb el sud de la ciutat. El vial travessava totes les Hortes i el barri de Santa Eugènia per arribar a la nova zona de creixement de Mas Massó. Aquest vial va ser dibuixat en el Pla general i ICV-EUiA s'h i ha oposat sempre des que es va dibuixar en el Pla general. Al nostre entendre aquest vial no s'adeia amb cap criteri de sostenibilitat perquè agreujaria el nivell de trànsit i contaminació dins la ciutat. I tampoc veiem sostenible que aquest vial passes pel mig de les hortes, perquè és un espai que totes les forces polítiques van acordar de protegir mitjançant un pla especial que, entre d'altres, li atorga un el grau màxim de protecció contra el soroll. Tampoc no responia a cap criteri social per promoure un barri més cohesionat a Santa Eugènia, perquè inhabilitava la frontissa com a espai de trobada i el convertia en un espai de frontera.

L’actual acord de govern esta dirigit per aconseguir que l’espai urbà sigui per l’ús i gaudi del veïns. En la fase1(tram entre el carrer Costabona i l’avinguda Sant Eugènia) el vial central tindrà prioritat invertida amb preferència als vianants, una amplada de 3 metres i se situarà a nivell alçat i amb una limitació de velocitat de 30 Km/h. Tot el sector estarà ordenat amb grans espais lliures i espais dedicats a la mainada per afavorir la vida social a la zona.

Creiem que aquest acord de govern es un pas en la bona direcció, per aconseguir una millor qualitat de vida en un dels barris més necessitats de la nostra ciutat i també un pas efectiu cap a la protecció de les Hortes que posa un punt i a part en el llarg debat a l'entorn del polèmic vial .