Crims contra les dones, crims contra la humanitat

Les violències contra les dones són l'expressió extrema dels valors patriarcals, que perpetuen una relació de superioritat i poder dels homes vers les dones, van més enllà de l'àmbit de relació personal i afecten l'àmbit laboral i social.
Arreu del planeta, la violència contra les dones adquireix unes dimensions de genocidi. Les guerres suposen per a les dones viure situacions de màxima vulnerabilitat, en les que poden patir una multiplicitat de violències masclistes: desplaçaments forçats, segrestos, abusos sexuals, esclavitud sexual, prostitució forçada, embarassos forçats, esterilitzacions forçades... Al llarg del 2007, han estat molts els conflictes armats on la violència sexual s'ha utilitzat com a arma de guerra. Això té una doble dimensió: la individual de submissió de la víctima mitjançant el terror que provoquen els abusos sexuals, i la col·lectiva mitjançant la pretensió d'humiliar tota la comunitat enemiga. Les dones són anul·lades com a persones igual que ho són a nivell polític i social la comunitat sotmesa. En són un exemple els embarassos forçats durant la guerra de Bòsnia i Hercegovina amb la intenció d'engendrar un fill servi, o la reducció de la capacitat de procreació de les dones com a resultat dels danys físics i psicològics que pateixen després de ser repetidament violades i torturades. La violència contra les dones s'exerceix des dels governs, des dels grups armats d'oposició, fins i tot des del personal d'operacions de manteniment de la pau. El fet que en nombrosos casos els responsables d'aquestes violències siguin oficials d'alt rang afavoreix que sigui vista com un patró de conducta acceptable per les forces de seguretat desplegades que giren la cara cap a un altre costat amb l'excusa de no intervenir en temes interns dels països en conflicte.
El que estem denunciant ens pot semblar molt allunyat de la nostre realitat quotidiana però en el nostre entorn laboral i en la nostra societat també es produeixen molts casos de violència masclista molt més subtils i difícils de detectar, com l'assetjament psicològic, sexual i de manca de respecte personal que pateixen dia a dia moltes dones. Entre gener i setembre d'aquest any, han mort 9 dones a Catalunya a causa de la violència masclista i s'han rebut 9.500 trucades de demanda d'atenció per casos de violència sexista. Un 4,1% de les trucades es van fer a les comarques gironines.
El Tribunal Penal Internacional hauria de jutjar la violació dels Drets de les dones com a crims contra la humanitat, incorporant la perspectiva de gènere en les operacions de pau. La vida sense violència és un Dret Humà fonamental i són moltes les dones que a dia d'avui no poden gaudir d'aquest dret.
VICTÒRIA SALVADÓ
(Responsable de l'area de dones d'ICV)