L'educació a Santa Eugènia es mou

El temps en l'àmbit d'educació, ve marcat pels cursos escolars. Així doncs, el setembre és el mes de recomençar l'escola i l'institut, de tornar-se a posar les piles i dissenyar el nou curs.

Si bé el balanç de l'anterior curs ja ha estat tancat, sabem que en educació, la feina feta és acumulativa. És a dir, la trajectòria dels centres educatius es va reforçant any rere any i creant la seva història educativa. Aquesta -alhora- esdevé el seu propi signe d'identitat.

Des del curs passat, hem estat reforçant, en el marc del Pla Educació i Convivència (PEiC) Santa Eugènia·Sant Narcís, els projectes d'innovació de les escoles del barri dins el projecte Donem la volta ales escoles (Ajuntament de Girona amb Departament d'Educació de la Generalitat).

El Projecte Montsalvatge al CEIP Santa Eugènia, el projecte Educació en comunicació audiovisual al CEIP Dalmau Carles i el projecte Hort-i-Cultura al CEIP Montfalgars, s'han anat consolidant com els projectes educatius d'innovació que donen singularitat i identitat pròpia a cada escola. Tots ells d'una enorme qualitat i vitalitat.

Aquests projectes educatius -per una banda- articulen la tasca dels i de les mestres dins l'escola i generen dinàmiques actives que s'estenen a tota l'activitat escolar que es fa dins els centres. Per tant, serveixen per motivar, innovar, experimentar, consolidar, transversalitzar i millorar la qualitat de l'ensenyament i dels aprenentatges dels infants. Per altra banda, aquests projectes tenen una dimensió de cares enfora, cap a tota la comunitat educativa, les famílies, el barri, la ciutat. La percepció externa, doncs, de cada escola, es va construint ara, també, a partir d'aquests projectes d'innovació. És molt important que les famílies, el barri, la ciutat, identifiquin orquestra infantil amb el CEIP Santa Eugènia, ràdio i TV infantil amb el CEIP Dalmau Carles, productes d'hort ecològic amb el CEIP Montfalgars.

Aquesta nova cultura d'entendre les escoles, no com a clòniques sinó com a diverses en base als seus projectes educatius, ens aporta un valor afegit incalculable i ens assegura no només noves oportunitats de millorar encara més la qualitat educativa, d'augmentar l'autoestima de cada comunitat educativa, sinó també de donar confiança a totes les famílies per a que facin una opció de barri a l'hora de triar l'escola per als seus fills i filles.

L'educació al barri es mou, hem començat un camí ple de novetats i esperances. El moviment s'encomana! Molt bona Festa Major!

Núria Terés i Bonet és regidora d'Educació de Girona i veïna de Santa Eugènia de Ter