L'Ajuntament inicia la campanya per informar de la nova ordenança de tinença d'animals

Durant dues setmanes, l'Ajuntament de Girona, tindrà 15 punts informatius per difondre de manera senzilla i entenedora les obligacions que tenen els propietaris dels gossos de Girona, d’acord amb la nova ordenança, que a partir de l’1 d’octubre, regularà els drets de protecció dels animals, a diferència de l'anterior, que només en regulava el control i la tinença.

Amb la campanya informativa, els ciutadans que tenen el gos censat també rebran un paquet amb quinze bosses per recollir els excrements. S'han editat 10.000 tríptics i es repartiran 10.000 paquets de bosses. Es repartiran així 150.000 bosses perquè les utilitzin els ciutadans. Els tríptics informen dels drets i deures des de la perspectiva de la mascota i informa amb un mapa de les zones de passeig recomanades per l’ajuntament i els jocs de repartiment de kits. La caixa amb les bosses es pot enganxar a la corretja de l'animal. Un cop s'acabin les bosses, se'n podran obtenir més gratuïtament en botigues especialitzades d'animals, clíniques veterinàries i centres cívics. Serà, però, només per als qui acreditin tenir el gos censat.

L'any passat, l'Ajuntament va distribuir unes 300.000 bosses als diferents dispensadors que té repartits pels parcs públics de la ciutat. Amb tot, molts usuaris es queixaven de la manca de bosses en els dispensadors, això era degut a diverses bretolades. Amb el kit, el propietari s'assegura tenir sempre una bossa a la seva disposició.
Pardo va defensar que la nova ordenança «té una clara voluntat proteccionista dels animals».

L'1 d'octubre l'ordenança entrarà en vigor i llavors l'Ajuntament començarà una campanya de vigilància per detectar i multar tots aquells propietaris de gossos que no tinguin inscrits en els cens municipal els seus animals de companyia.

Segons el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, el que primer es farà és comprovar que els animals estan censats. "En un cotxe, primer es mira si té permís de circulació i després si ha anat en direcció contrària", va posar d'exemple. El regidor també va destacar que tenir el gos censat «garanteix que l'animal segueix els controls sanitaris i porta el microxip en cas de pèrdua».

El control policial arriba després del temps que establia la nova ordenança de tinença d'animals per regularitzar els gossos «sense papers», com va qualificar irònicament Pardo.

Des que es va tenir coneixement de l'obligació d'inscriure els animals, hi ha hagut un augment en el cens. De fet, tenir l'animal registrat ara és obligatori i no fer-ho és motiu de sanció d'entre 150 i 2.000 euros. Val a dir també que s'han donat de baixa molts gossos morts per evitar haver de pagar la taxa de 48 euros.

Pardo va recordar que l'Ajuntament ofereix serveis als amos dels gossos i que la taxa s'aplica només als que tenen un animal perquè si estigués inclosa als pressupostos s'estaria implicant els qui no en tenen. El regidor indica que si hi ha molts més animals censats, la taxa podria baixar.

El regidor també va avançar que s’està treballant en un projecta de pagina web, que permetrà fer les diferents gestions des de les botigues especialitzades o els centres veterinaris, i que també permetrà veure els gossos trobats o que es poden adoptar en la gossera..