ICV-EUiA no veu 'gens encertat' que l'israeliana Noa canti en l'acte organitzat pel Govern en motiu de la Diada

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha manifestat aquest dimecres que el seu grup no veu encertat que la cantant israeliana Noa participi en l'acte institucional, organitzat pel Govern, al Parc de la Ciutadella, l'Onze de Setembre. "Ens assembla bé que l'acte es dediqui a la Mediterrània i que hi hagi una iniciativa per simbolitzar el conflicte a l'Orient Pròxim i el diàleg, així com la combinació de cantants d'Israel i Palestina, però no ens assembla gens encertat que sigui la cantant Noa qui vingui per part de l'Estat d'Israel", ha declarat. Camats ha ressaltat que Noa "ha manifestat clarament el seu suport a uns bombardejos" contra Palestina 'que no tenen res a veure amb la pau i diàleg'.

En roda de premsa al Parlament, ha dit que la seva coalició es planteja acudir a l'acte lluint algun pin. En context, ha declarat que "probablement hi ha altres músics israelians clarament defensors de la pau i la justícia a Orient Pròxim molt més clars que la pròpia cantant Noa". "La iniciativa de fer referència al conflicte i a la necessitat de diàleg entre àrabs i israelians és positiva, però l'elecció de la persona que en aquest cas ha de simbolitzar un missatge de pau no perquè ha manifestat clarament el seu suport a uns bombardejos que no tenen res a veure amb la pau i diàleg". "La persona que han escollit és un error perquè s'ha significat a favor d'uns bombardejos i dels darrers atacs", ha afirmat.

La dirigent ha remarcat que "ICV-EUiA manifestaran aquesta incomoditat a la presidència del Parlament i de la Generalitat". "És probable que ens solidaritzarem amb els palestins al llarg de totes les manifestacions que tenen a veure amb la mediterrània", ha remarcat.

Camats ha afirmat que "les polèmiques s'encenen soles". "Sentim molt respecte per la Diada i per l'acte, però la persona que ha de portar el missatge de diàleg i de pau justificava els bombardejos del mes de gener", ha lamentat. "Qui ho vulgui prendre com una provocació és que té ganes de ser provocat", ha explicat. "Qui si vulgui sentir ofès és que té ganes de sentir-se ofès, perquè si no podem portar ni un pin, ja em direu", ha declarat.

El senador Nuet pregunta al Govern si pren mesures davant l´assetjament d´Israel a Jerusalem Est

El senador adscrit al grup de l´Entesa Catalana de Progrés, ha preguntat per escrit al Govern espanyol quines accions duu a terme davant la repressió contínua d´Israel cap a les institucions palestines, repressió que, segons el senador, “ té el propòsit d´aconseguir que aquestes institucions cessin la seva activitat”. El senador també pregunta per les repercussions que tenen les possibles accions que emprengui o hagi emprès el Govern.

El tancament per part d´Israel del Centre Nidal pel Desenvolupament de la Comunitat Palestina se suma a la llista de 26 tancaments d´organitzacions que serveixen a la comunitat palestina que Israel perpetra des del 2001. Entre aquestes organitzacions s´hi troben la Casa d´Orient, la Cambra de Comerç de Jerusalem i la Societat d´Estudis Árabs.

El Centre Nidal és una coneguda i reputada organització no governamental palestina dedicada al desenvolupament social i cultural de la joventut palestina que proporciona oportunitats educatives a nens/es i joves de Jerusalem Est i reforça les seves capacitats i presència en les seves comunitats. Israel l´ha clausurat amb el pretext de què constitueix una amenaça per a la seguretat.

Des de principis del 2009 les autoritats d´ocupació israelites han prohibit nombroses activitats pacífiques, culturals i educatives palestines que marquen la declaració de Jerusalem com “la capital de Cultura àrab 2009” i han impedit l´activitat a diverses institucions que estan relacionades amb el desenvolupament social, cultural i econòmic de la comunitat palestina, com ara el Teatre Nacional palestí, la Societat de Fòrum Cultural i la Cambra de Comerç Agrícola i Industrial.

Pel senador, “La llibertat d´expressió, associació i reunió pacífica són principis fonamentals que haurien d´estar garantits a tothom conforme a les lleis de drets humans”, però aquests són negats sistemàticament als residents palestins de Jerusalem Est.”

Nuet diu que les accions que duu a terme Israel es poden llegir com una part més àmplia de la política israelita que procura reduir i limitar la població palestina de Jerusalem Est per a mantenir l´hegemonia demogràfica de la població jueva. El senador exposa que “El manteniment de la superioritat demogràfica jueva serveix per a més endavant consolidar la reclamació d´Israel sobre la sobirania de l´ocupat Jerusalem Est, una reclamació que no té cap validesa conforme a la llei internacional. Les nombroses demolicions, embargaments, confiscacions de terres i construccions de colònies també es poden veure com part de les polítiques que tenen com objectiu canviar l´Estat i les dades demogràfiques de Jerusalem Est”.