Un gai israelià, pacifista i activista a favor dels palestins, a punt d'ingressar a la presó


La història d'Ezra Nawi il·lustra a la perfecció les contradiccions de la societat israeliana. Nawi, jueu israelià d'origen iraquià, està a punt d'ingressar a la presó per protestar contra la demolició de cases palestines en els territoris ocupats. Pacifista i activista des de fa anys en favor dels drets dels palestins , és a més obertament gai. “Ser gai m'ha fet entendre el que significa pertànyer a una minoria menyspreada”, ha manifestat Nawi, que fa anys va ser acusat de facilitar al que llavors era la seva parella, un gai palestí, residir il·legalment a Israel. El seu company va arribar a estar a la presó per aquest motiu.

Nawi ha estat acorralat per la seva labor d'ajuda als palestins, tant en forma d'insults homòfobs per part dels pobladors dels assentaments jueus a Cisjordània com en forma d'inspeccions contínues al seu negoci de fontaneria, amb el qual es guanya la vida. Nawi també es lamenta que els mitjans de comunicació siguin cada vegada menys sensibles a les activitats dels pacifistes israelians. Encara així, Nawi és persistent. “Estic aquí per a canviar la realitat. Els únics israelians que aquesta gent coneix són els soldats i la gent dels assentaments. A través de mi poden conèixer altre tipus d'israelians. I aquí seguiré fins que els camperols puguin treballar els seus camps”, afirma.

Nawi, de 57 anys, que va néixer a Jerusalem, es dirigeix als palestins en la seva mateixa llengua, que domina gràcies a que la seva pròpia àvia li parlava en àrab. “Jo no tinc una solució a aquesta disputa. Solament sé que el que passa aquí està malament. No es tracta d'ideologia, es tracta de decència”, comenta.


Diverses iniciatives en defensa de Nawi han estat engegades. En el Regne Unit, és l'activista LGTB Peter Tatchell el qual ha fet una crida per a evitar el seu ingrés a la presó . És possible a més signar una petició internacional al seu favor punxant aquí .