Joan Olòriz, “La crisi i les dificultats pressupostaries no poden recaure sobre la gent gran i les persones amb discapacitats”


Girona doblarà en dos anys les hores dels serveis d’atenció a la gent gran

L'Ajuntament de Girona preveu incrementar ostensiblement el servei d'atenció domiciliària en els propers dos anys, doblarà en dos anys les hores dels serveis d'atenció a la gent gran, que entre d'altres inclouen les ajudes per vestir-se o fer les tasques de la llar. Així un dels objectius que regirà el nou contracte que es farà amb la futura empresa que gestioni el servei és garantir per al 2011 un total de 5.400 hores mensuals en atencions personals a la llar, en l'actualitat s'estant donant 3.437 hores cada mes. També es preveu incrementar les hores de servei de cura de la llar, que augmentaran fins a un 25% més. El nou contracte de servei d'atenció domiciliària suposarà un cost de 2,2 milions i multiplica per quatre la inversió dels últims dos anys. També permetrà ampliar en 16 llocs de treball el servei, que sortiran de la borsa de treball de Girona, gràcies a la clàusula social.
L'equip de l'Ajuntament ha demanat a la Generalitat assumir tot el procés de valoració i el pla de la llei de dependència. En els propers mesos s'espera una acumulació de valoracions i es reforçarà el servei.

L'alcalde en funcions i responsable de Serveis Socials, Joan Olòriz, va admetre ahir que el retard de les obres i la necessitat de trobar més finançament no permetran disposar del centre de dia aquest mateix setembre com es preveia inicialment. Olòriz es va mostrar convençut «de trobar els diners per acabar la infraestructura», perquè en l'actualitat ja està feta l'estructura de l'edifici. En aquesta línia, el responsable de Serveis Socials assenyala que no compta disposar del nou centre de dia «fins a final del 2010 o principi del 2011». La voluntat dels responsables municipals és que el nou edifici incorpori un servei de menjador «per a 20 o 30 persones grans, per afavorir la relació social i la tertúlia entre elles». La previsió és que el centre de dia tingui unes 24 places i ofereixi diversos serveis per a la gent gran.

Una altre innovació que es vol implantar es estendre el radi d'acció dels dispositius de teleassistència més enllà de les parets dels habitatges, que els permeti anar a comprar o fer alguna gestió amb la seguretat de que si la persona es troba malament pugui avisar els serveis en qualsevol moment. En l'actualitat, hi ha 925 usuaris amb servei de teleassistència.


Joan Olòriz va explicar ahir, en la roda de premsa, dues noves línies de treball des de l'àrea de Serveis Socials i Atenció Primària. Una fa referència a l'atenció a discapacitats amb la consolidació del projecte de professional de referència per a persones amb discapacitat iniciat el gener de 2007
En aquests primers sis mesos s'han atès 71 casos, dels que 46 son de persones amb discapacitat i dependent. Pel que fa a les demandes ateses han destacat clarament les que fan relació a temes econòmics o ajuts (30), seguides de les de inserció laboral (17). També s’han treballat temes de la vida quotidiana com la tramitació de recursos vinculats a l’autonomia de la llar, la mobilitat, el lleure, etc. I temes legals d’incapacitació.

Una altra línia iniciada aquest any és el projecte pilot de teràpia ocupacional, on s'han atès 53 persones. Els objectius son millorar l'autonomia personal, recuperar i enfortir hàbits, habilitats i rutines de les persones demandants, valorar i proposar ajudes tècniques per millorar la qualitat de vida i facilitat la integració a la comunitat.