El Tinent d'Alcalde, Joan Olòriz, fa una valoració molt positiva de la nova ordenança de tinença d'animals de Girona


La ordenança de tinença d'animals de Girona, que ahir va entrar en vigor, comença a tenir els seus efectes. En aquests darrers dos mesos s'han censat a Girona 60 gossos, quasi el doble que els que es van censar durant el mateix període de l'any passat.

Joan Olòriz fa una valoració molt positiva de l'ordenança i destaca que en el període d’al•legacions cap ciutadà en va presentar cap.
L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona ha mantingut sempre que la nova normativa «regula els drets de protecció dels animals», i fa un pas més respecte a l'ordenança vigent fins ara, que posava l'èmfasi en el control i la tinença.
Amb aquest objectiu en la nova redacció s'estableixen criteris, com ara la prohibició de deixar els gossos en espais exteriors entre les deu de la nit i les vuit del matí, la prohibició de tenir més de sis hores lligats els animals o la necessitat de disposar com a mínim de 6 metres quadrats en cas d'animals que facin més de 25 quilos. Entre altres aspectes de la nova ordenança, destaca la prohibició de vendre animals entre particulars o que les botigues posin animals als aparadors com a reclam per als ciutadans, així com que els animals puguin ser premis de concursos.


Controlar el cens

Actualment a Girona hi ha 2.268 gossos registrats però es calcula que encara hi pot haver un 30% de gossos sense censar. L'Ajuntament preveu arribar a una xifra superior, sense especificar quina, però ha aprovat una despesa per a 10.000 kits per recollir excrements de gos que preveu repartir entre els amos dels animals.
Joan Olòriz, alcalde accidental de la ciutat, apel•la a la responsabilitat ciutadana per aconseguir que el 100% dels gossos estiguin censats abans de l'octubre. Olòriz ha explicat que donen aquest termini de dos mesos perquè la gent s'habituï a l'ordenança i la pugui complir.
Quan es compleixin aquests dos mesos, Joan Olòriz no descarta augmentar les multes per l'incompliment de l'ordenança, que podrien arribar fins als 1.000 euros.
L'Ajuntament també preveu que les multes tinguin en compte la reincidència, així aquestes aniran pujant per a les persones que incompleixin repetidament l'ordenança. Olòriz ha destacat que no es pot tolerar "que es faci de l'incompliment una virtut".
Amb els ingressos d'aquestes taxes, que augmentaran per l'obligatorietat de censar el gos, l'Ajuntament preveu pagar les campanyes institucionals amb recomanacions per als amos dels animals, els 10.000 kits per recollir els excrements dels gossos i la millora dels espais de la ciutat per a aquests.
La nova ordenança també persegueix regular millor la inscripció al cens, amb l'obligació de les botigues que venen animals a censar el gos en el moment de la venda, i preveu multes més importants per als ciutadans que no censin els gossos per evitar el pagament de la taxa anual de tinença d'animals. Per això, la multa per no tenir censat el gos és a partir d'ara de 400 euros, tres vegades més que el que es preveia en l'anterior normativa.
En el quadre de sancions, la multa més gran prevista és de 2.000 euros i s'imposarà a aquelles persones que tinguin gossos potencialment perillosos i no disposin de la llicència administrativa que fa falta per tenir-los. També es preveu una multa de 600 euros per als ciutadans que portin un gos de raça potencialment perillosa sense morrió o cadena. També s'imposaran multes de 400 euros si es renten els animals a la via pública, i també si es porta més d'un gos perillós a la via pública, si es fa amb una cadena de més de dos metres o si els menors d'edat porten gossos perillosos.
Portar el gos sense lligar suposa una multa de 150 euros, mentre que no recollir les defecacions o permetre que el gos orini a les façanes dels edificis comporta una multa de 300 euros. A més, el nou reglament permet reduir el procés administratiu de les multes, que ara funcionaran de manera semblant a les de trànsit, per agilitzar-les i evitar un llarg procés burocràtic.

Per veure La nova ordenança d'animals de Girona clica aquí