La crisi a Santa Eugènia de Ter: Selter presenta un ERO, «El Dimoni» entrevista Dani Bolance, president del comitè de l'empresa de Can Gibert

Selter és una empresa de Santa Eugènia de Ter -al carrer Montnegre, a Can Gibert del Pla- especialitzada en el disseny i la fabricació d'aplicacions magnètiques per a la industria. Va néixer el 1956, dedicant-se a la fabricació de plats magnètics. Però a partir de la dècada dels 60, va començar a fer d'altres productes magnètics. El 1969 va exportar primer cop. Actualment exporta a Europa, Estats Units i d'altres països d'Amèrica i Àsia. Més informació de l'empresa a > www.selter.es.

Però la crisi també els afecta i, de fet, han presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). eldimoni.com ha parlat amb el president del comitè d'empresa de Selter SA Magnetic Systems, Dani Bolance Martínez.

Quants treballadors té l'empresa i quants poden estar afectats per l'ERO?

– Més o menys som uns 20 treballadors i tots estem afectats per l'ERO.

Creu que aquest ERO respon a la veritable situació econòmica de l'empresa o que aquesta intenta aprofitar l'avinentesa per reduir personal?

– No, l'empresa ha tingut una caiguda de vendes i hem de fer una reducció de jornada laboral. No hi ha prou feina per ocupar la jornada sencera.

L'empresa ha presentat un pla de viabilitat? En aquest cas, hi està d'acord el comitè?

– Sí, ha presentat aquest ERO i és un pacte entre els treballadors i l'empresa. No hi ha hagut massa problema per arribar a l'acord.

Es dóna el cas que diversos membres d'una mateixa família estiguin afectats per l'ERO?

– Per exemple el meu cas, el meu germà i jo ens hi veiem afectats i hi ha d'altres casos de dos membres de la mateixa família.

Sí finalment l'empresa fa fallida, tindran problemes per a la seva reinserció laboral?

– És molt difícil de dir. En principi, la idea és continuar a la mateixa empresa amb l'esperança que es pugui recuperar i sinó és així, la gent jove segur que ho tindrà més fàcil.

Creu que la crisi de Selter pot afectar a altres sectors?

– Sí, perquè nosaltres depenem molt de la indústria del sector automobilístic. I nosaltres fabriquem peces per fer màquines. Però a la vegada, per fabricar aquestes màquines, per fer peces, les demanem a d'altres empreses. I aquestes es veuen afectades perquè nosaltres no els fem la comanda. Això és una cadena.

Joel Medir i Hereu és estudiant de periodisme i exalumne de l'IES Santa Eugènia

Entrevista treta del Dimoni de Santa Eugenia