Diferències territorials i estat federal


Jordi Córdoba

El discurs demagògic de la dreta conservadora espanyola s’omple la boca dient que tots els ciutadans de l’estat han de tenir els mateixos drets, siguin de la comunitat autònoma que siguin. Tan sols Navarra sembla ser una clara excepció a través del seu concert econòmic, amb un finançament molt per sobre de la mitjana estatal. Però Navarra és intocable per a la dreta, la seva autonomia foral fou parcialment respectada fins i tot pel règim franquista, a canvi del suport tradicionalista a l’aixecament militar i durant la guerra civil.

És significatiu que si Espanya defensa a peu i a cavall un millor finançament o més ajuts a la Unió Europea, això signifiqui defensar el país, mentre que si Catalunya fa el mateix a nivell d'Espanya, això sigui titllat d’egoisme pels sectors més espanyolistes. No importa que en molt poc temps el Principat hagi augmentat en un milió més d'habitants de totes les races i nacionalitats.

I pel que es veu, tampoc tots els espanyols han de tenir els mateixos drets, siguin de la classe social que siguin. Per a la dreta conservadora no semblen importar les grandíssimes diferències socials que es donen a qualsevol comunitat, on podem trobar variacions de renda “entre espanyols” que poden multiplicar-se fins a un miler de vegades o més entre les més altes i les més baixes.

De la mateixa manera com sembla normal i lògic que persones amb un nivell de rendes molt diferent quedin més equilibrats un cop pagats els impostos, principalment l'IRPF, però sense arribar a un igualitarisme absolut, a nivell de comunitats autònomes sembla també raonable un sistema solidari més equilibrat que l'actual, com el nou model de finançament preveu. Amb aquest nou sistema, Catalunya arribarà en els propers anys a uns recursos financers de l’estat un 5 % més alts que la mitjana. És just que els territoris que aporten menys se situin aprop de la mitjana estatal i que els que aporten més estiguin una mica per sobre de la mitjana, parlem de la comunitat que parlem.

Avançar cap a un sistema federal seria un bon pas endavant en el respecte tant de la diversitat com de la solidaritat territorial. Amb independència del que resolgui el Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, caldrà plantejar-se com objectiu a mig termini una reforma de la Constitució, per tal de construir un nou estat federal, plurinacional, democràtic i solidari, i que respecti també el dret a decidir de cada poble.
.